Boek
Nederlands

De verloren schat

Thea Beckman (auteur)
+1
De verloren schat
×
De verloren schat De verloren schat

De verloren schat

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Mickey en Arnold komen oplichters op het spoor die op zoek zijn naar de schat die ooit van een adellijke familie zou zijn geweest. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vakantie
Titel
De verloren schat
Auteur
Thea Beckman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1993
111 p.
ISBN
9789060699010 (hardback)

Besprekingen

Paasvakantie in Koekeloren: reden voor de 13-jarige Mickey iets te ondernemen tegen de dreigende verveling. Een geheimzinnige advertentie over een verloren schat van een oude adellijke familie biedt hiertoe gelegenheid. Samen met Arnold, die tijdelijk bij zijn grootmoeder logeert, probeert ze te achterhalen hoe de zaken in elkaar steken. Dit 'tussendoortje' van de bekende auteur belooft meer dan het kan waarmaken. Er valt weinig positiefs over te zeggen. De gebeurtenissen zijn onwaarschijnlijk, bij tijd en wijle is het verhaal oubollig en ouderwets van sfeer ('romance', 'baron-keukenmeisje', een 'deftige dame van stand', 'twee domme boeven'). De karakters vertonen geen ontwikkeling. Het verhaal loopt met een sisser af. Dit alles zal echter de gretige Beckman-fan er niet van weerhouden het verhaal te lezen. Een ingekleurde pentekening van Jan Wesseling toont op de omslag het moment van opgraven van de schat. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Polygoon Hollands Nieuws

Thea Beckman, pseudoniem van Theodora (Thea) Beckmann-Petie (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004), was een Nederlandse schrijfster van (historische) kinder- en jeugdboeken en verhalen.

Levensloop

De schrijfster trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zoons en een dochter kreeg. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.

Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua t…Lees verder op Wikipedia