Boek
Nederlands

Acht schijfjes banaan op wereldreis

Acht schijfjes banaan op wereldreis

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Acht schijfjes banaan op wereldreis
Auteur
Pieter Gaudesaboos Lorraine Francis
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[32] p. : ill.
ISBN
9789020989847 (hardback)

Besprekingen

Rond de wereld in acht schijfjes

De zomervakantie is hét moment om met een aantal schijfjes banaan op wereldreis te gaan. In Acht schijfjes banaan op wereldreis, aflevering 4 van de reeks Mannetje Koek schrijft een boek, volgen we de avonturen van kleine globetrotters die gepakt en gezakt naar alle uithoeken van de aardbol trekken. Eentje, schijfje negen, heeft last van vliegangst en blijft thuis. Maar dat Thuisblijfschijfje verveelt zich geen seconde: het draait zijn favoriete liedjes, speelt met Kereltje Cactus of smeert een torenhoge boterham. En intussen ontvangt hij van zijn broertjes allerlei berichten. Lorraine Francis heeft al betere scenario's afgeleverd voor de Koekreeks, want eigenlijk heeft dit deel meer weg van een situatieschets dan van een voldragen verhaal. Maar het is spek naar de bek van tekenaar-graficus Gaudesaboos, die weer volop kan uitpakken met zijn opmerkelijke beeldtaal. Het hele prentenboek lijkt één hommage aan de jaren vijftig. De architectuur, het meubilair, het kleurgebruik: alles ad…Lees verder

Met Acht schijfjes banaan op wereldreis schrijft 'Mannetje Koek' al zijn vierde boek: acht schijfjes banaan reizen de wereld rond en berichten stuk voor stuk over hun belevenissen aan die ene thuisblijver, het negende schijfje banaan. Per telefoon vanuit China, per mail vanuit India, per brief vanuit Australië en Alaska... Intussen geniet het negende schijfje thuis van de rust. Hij speelt, knutselt, poetst, luistert naar muziek en reist dankzij alle berichten mee de wereld rond.
'Hij was niet weggeweest en toch voelde het alsof ook hij de hele wereld had gezien': met die weinig avontuurlijke vaststelling eindigt het wat gezapige verhaal, dat niet meer lijkt dan een alibi om wat anders te tekenen dan de wereld dicht bij huis — een alibi dat Pieter Gaudesaboos overigens niet nodig heeft, want hij is in staat het kleinste detail aan te grijpen om naar een hele wereld te verwijzen.
Net als in het vorige deel van deze reeks overtreffen de illustraties ruimschoots de tekst…Lees verder

Acht schijfjes banaan op wereldreis

'Mannetje Koek schrijft een boek' kent zijn vervolg in een reeks boekjes met hardkartonnen kaft waarbij telkens een ander personage de hoofdrol speelt.
Dit boekje gaat over Negen Schijfjes Banaan, waarvan er acht op wereldreis gaan, terwijl er eentje alleen thuis blijft. Thuisblijfschijfje kan thuis doen waar hij zin in heeft en geniet van de rust en de stilte. Van overal ter wereld krijgt hij berichten van de andere schijfjes: uit China, India, Australië, het koude Alaska, de Afrikaanse jungle, het Oeralgebergte, Mexico en Amerika. Als iedereen weer thuis is, is het feest en door alle verhalen lijkt het wel alsof het thuisblijvertje er zelf ook is geweest.
Net als Thuisblijfschijfje maakt de lezer kennis met culturen van over de hele wereld. Ondanks alle clichés is dit toch een leuke eerste kennismaking. Ook komt al het nieuws via verschillende media en diverse technologische snufjes tot in huis: via telefoon, e-mail, briefkaartjes, sms en zelfs een film op tv.
Een …Lees verder

Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia