Boek
Nederlands

Wolven in de stad

Paul van Loon (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Raoul overkomen vreemde dingen als hij 's avonds laat naar huis fietst. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Wolven in de stad / Paul van Loon ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2002
95 p. : ill.
ISBN
9789025834807 (hardback)

Besprekingen

Dit is een herkenbaar Paul Van Loon-verhaal, in 1997 verscheen het (zonder het eerste hoofdstuk weliswaar) onder de titel 'Lyc-drop' als kinderboekenweekgeschenk. Het geheel speelt ergens in een stad waar blijkbaar niet zo veel bezoekers naartoe komen.

Er zit vaart in het verhaal, het leest vlot en het is opgebouwd met de nodige spanning en mysterie. De fantasie viert hoogtij en er is ook inspiratie vanuit de Griekse mythologie. Een strijd uit de antieke wereld wordt weer opgevist en beïnvloedt de inwoners van de stad. Raoul en Lindsay vormen hierop de uitzonderingen. Zij kijken niet zoveel naar TV12 en lusten geen drop. Zo merken zij -- als buitenstaanders -- dat de anderen niet normaal meer reageren en dat hun ogen een gele kleur kregen. Raoul mag zelfs te laat thuiskomen, want in plaats van de verwachte uitbrander, krijgt hij nu een rol lyc-drop.

De auteur vertelt over de stad die in de ban geraakt van de kwaadaardige Lycaon. Hij wil de "baas" worden en daarvoor moet …Lees verder
Het valt Raoul en Lindsay op dat alle mensen inclusief hun eigen ouders raar doen: hun ogen worden gelig, ze kijken alleen nog maar naar de televisie en ze eten Lycdrop. De hele stad blijkt onder invloed te staan van een oude mythologische figuur Lycaon die ooit door Zeus in een wolf werd veranderd en die nu iedereen in wolven wil veranderen. Raoul en Lindsay krijgen hulp van een geheimzinnige man Suez (=Zeus) en weten het gevaar af te wenden. Dit verhaal, dat eerder in 1997 verscheen als Boekenweekgeschenk onder de titel 'Lyc-drop'*, is uitgebreid met het eerste hoofdstuk dat indertijd kwam te vervallen. Het draagt nu de titel die de dochter van de schrijver destijds had verzonnen. Het boek heeft getitelde hoofdstukken, is stevig gebonden en bevat enkele paginagrote zwartwitte tekeningen die goed bij het verhaal passen. Spannende omslagtekening van twee kinderen met geheimzinnige gele ogen om hen heen. Voor de liefhebbers van het griezelgenre vanaf ca. 10 jaar.

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties