Boek
Nederlands

Dolfje Sneeuwwolfje

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
+1
Dolfje Sneeuwwolfje
×
Dolfje Sneeuwwolfje Dolfje Sneeuwwolfje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Dolfje en Noura horen rare geluiden in het bos en ze worden bekogeld met hopen sneeuw. Ze gaan schuilen in het huisje van Opa Weerwolf. Ze vertellen elkaar spannende verhalen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Bevat
Leesniveau
AVI 4, AVI 5, AVI E4, AVI M5
Titel
Dolfje Sneeuwwolfje
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
137 p. : ill.
ISBN
9789025851781

Besprekingen

In dit boek verwerkte auteur Paul van Loon twee bestaande verhalen over Dolfje Weerwolfje in een nieuwe raamvertelling. Hij laat Dolfje en Noura voor een eigenaardige sneeuwbui schuilen in het huisje van opa weerwolf. Om de tijd te doden vertellen ze verhalen over het 'nachtmerrieneefje' (zie ook Leopold, 2003) en over Knuppel, de weerwolfjager, dat eerder verscheen als Niet bijten, Dolfje! (De Leeswelp 2005, p. 15). Deze verhalen kennen heel wat van de grappige en spannende elementen die zo typisch zijn voor de verhalen van Paul van Loon. De raamvertelling zelf is wat mager en dient duidelijk als lijm voor de andere twee verhalen.

In de raamvertelling worden Dolfje en Noura achtervolgd door geheimzinnige, vliegende sneeuwhopen. Daar blijkt oom Leo, die zo lekker grappig praat, voor iets tussen te zitten. Zoals steeds zorgde de Vlaamse illustrator Hugo van Look voor de zwart-witillustraties. De raamvertelling wordt door grijsgekleurde pagina's visueel onderscheid…Lees verder
Dolfje en Noura rennen door de sneeuw in het bos, als er grote brokken sneeuw gegooid worden. Ook horen zij rare geluiden. Bang geworden schuilen ze in het huisje van Opa weerwolf, maar ook daar horen zij geluiden. Als afleiding vertellen zij elkaar twee verhalen (die eerder als aparte titels verschenen: 'Het nachtmerrieneefje' en 'Knuppel de weerwolfjager'). Het taalgebruik is makkelijk, zinnen beginnen steeds op een nieuwe regel, grote letter en een rustige bladspiegel. Op de pagina's van het hoofdverhaal staat rondom een grijze rand met sneeuwvlokken. Bij de verhalen die Dolfje en Noura elkaar vertellen is de paginarand wit. De zwart-wittekeningen zijn onlosmakelijk verbonden aan deze leuke serie. Op het omslag van het aantrekkelijk uitgevoerde boek verschuilen Dolfje en Noura zich in het huisje van opa. Bekroond door de Nederlandse kinderjury 2009. Leuk, deels nieuw deel uit de Dolfje Weerwolfje-serie* bestemd voor jonge kinderen vanaf ca. 7,5 jaar.

Dolfje Sneeuwwolfje

'Dolfje Sneeuwwolfje' wordt aangekondigd als een nieuw avontuur van het jonge weerwolfje, maar eigenlijk gaat het om twee verhalen voor beginnende lezers die eerder in boekvorm verschenen – 'Het Nachtmerrieneefje' (2003) & 'Niet bijten Dolfje' (2005) – en die nu in een zeer kort en wel erg dun kaderverhaal geplaatst worden. Oppassen dus als je dit boek koopt. Dolfje en Noura rennen door het witte bos. Plots vliegen er hopen sneeuw door de lucht. Ze kunnen zich maar net in veiligheid brengen in het huisje van Opa. Daar moeten ze wachten tot de sneeuwstorm over is. En om de tijd te doden, vertellen ze verhalen. De verhalen op zich blijven goed. Korte zinnen, eenvoudige taal (AVI 4/5) en een directe vertelstijl met veel dialogen: ondanks al deze ‘beperkingen’ slaagt Paul van Loon erin steeds weer in een spannend verhaal te schrijven dat kinderen tot de laatste zin weet te boeien. En de verhalen zijn niet alleen spannend, maar ook grappig, vol komische wendingen. Je hoeft bovendien gee…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties