Boek
Nederlands

De vampiertand

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
Nadat Fleur zich heeft geprikt aan een vampiertand, gebeuren er allemaal vreemde dingen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Vampiers
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
De vampiertand / Paul van Loon ; tek. door Hugo van Look
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2005 | Andere uitgaves
54 p. : ill.
ISBN
90-258-4606-8

Besprekingen

Paul Van Loon wil beginnende lezers aanmoedigen. Daarom bevolkt hij zijn verhalen met spannende figuren zoals vampiers en weerwolven. De verhalen zijn niet al te griezelig, maar intrigerend met een vleugje humor. Een goed concept om worstelende lezers te boeien.

De vampiertand heeft iets van een detective: er is een mysterie, er zijn oude boeken, een gevaar en een stille bewonderaar. Fleur vindt op zolder een oude tand aan een kettinkje. In de spiegel is de tand niet te zien. Wel Fleurs eigen tanden, die een beetje te scheef zijn, en haar neus, die te lang is naar haar zin. Haar klasgenoot Wouter vindt haar aardig en ook mooi. Zijn hobby is alles wat griezelig is: spinnen, skeletten, Dracula en monsters. Hij weet veel over vampiers en zo voelt hij welk onheil Fleur boven het hoofd hangt. De vampiertand biedt een spannend verhaal met herkenbare personages die fantastische figuren ontmoeten. Verder zijn er geheimen uit het verleden, een gevaar dat de hoofdfiguur lan…Lees verder
Fleur vindt op zolder een witte tand die haar opa vroeger ook gevonden had. Volgens Fleurs' vader is het een vampiertand. Als Fleur geprikt wordt door de tand, gaat het helemaal mis: ze wordt bleek, hoort stemmen en heeft angstige dromen. Gelukkig heeft haar vriendje Wouter dit allemaal in de gaten en redt haar van een vampier. Ze ontdoen zich van de tand door hem in een kistje in het water te gooien. Zo kan niemand er meer bij of toch? Geslaagd verhaal van deze overbekende grumor-schrijver. Ook nu weer zorgt de combinatie van griezelen en humor voor een het nodige leesplezier. Daarnaast is er ook aandacht voor de gevoelens van Fleur en Wouter, vooral die voor elkaar. De tekst, bestaande uit eenregelige zinnen, is vlot leesbaar en verdeeld in korte hoofdstukken. De nieuwe zwartwitillustraties, variërend in grootte, passen wonderwel bij de sfeer van het verhaal. Stevig gebonden boekje met aantrekkelijke omslag. Prima lees(oefen)stof voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.

De vampiertand

Fleur kijkt heel veel in de spiegel want ze vindt zichzelf lelijk. Wanneer ze op de zolder een kistje van haar vader vindt waar een ketting met een tand in zit, begint haar leven er opeens anders uit te zien. Ze vindt de ketting stoer en vergeet hem ’s nachts uit te doen. Fleur gaat er bleek uitzien, voelt zich zweverig en raar. Ze droomt van een wit gezicht met rode ogen en lippen rood als bloed. Het gezicht heeft een mond waarin een hoektand ontbreekt en het zegt dat hij haar komt halen. Ze denkt de hele schooldag aan het gezicht. Wouter heeft de tand ook gezien. Hij weet alles over vampiers. Hij wil wel graag een test doen met de ketting. In de spiegel zie je de ketting, maar de tand is onzichtbaar. Het is dus een echte vampiertand. Nu stijgt de spanning ten top want Wouter wil de vampier snappen en Fleur redden. Zeer spannend griezelverhaal voor beginnende lezertjes die meer willen weten over vampiers. De tekst en illustraties zijn omkaderd, de zwart-witillustraties zijn eenvoudig…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties