Boek
Nederlands

Offer in de Andes

Patrick Lagrou (auteur), Marijke Meersman (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Voor zijn verjaardag krijgt Marijn van zijn ouders een droomgeschenk. Maar door een kleine vergetelheid van zijn vader kan hij het voorlopig niet gebruiken en dreigt zijn zomervakantie in het water te vallen. Onverwachts wordt hem een nieuwe kans aangeboden. Hij weet alleen niet dat het deze keer een duivelse valstrik is. Iemand uit het verleden heeft immers gezworen zich bloedig op hem te wreken.
Onderwerp
Indianen
Titel
Offer in de Andes / Patrick Lagrou ; ill. Marijke Meersman
Auteur
Patrick Lagrou Marijke Meersman
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
195 p. : ill.
ISBN
90-448-0319-0

Besprekingen

Met Offer in de Andes schreef Patrick Lagrou alweer het zesde boek in zijn 'Dolfijnenkind'-reeks. In Het dolfijnenkind (1992) maakten we voor het eerst kennis met Marijn, een jongen die dankzij speciale gaven met dolfijnen kan communiceren. De mengeling van spanning en sensatie, gekruid met magisch-realistische elementen sloeg aan bij het jonge publiek. Vorig jaar verscheen het vijfde deel Verdwenen in de Sargassozee en werden de vier voorgangers in een volledig nieuwe lay-out heruitgegeven. Lagrou beloofde toen om ieder jaar een nieuw deeltje aan de reeks toe te voegen. Offer in de Andes opent met twee onderhoudend geschreven fictieve hoofdstukken waarin menselijke offers aan goden gebracht worden. Vervolgens verschuift het perspectief naar Long Island, de thuisbasis van hoofdpersonage Marijn. Dolfijn Derby verdwenen, Talitha op bezoek bij haar vader, Marijns ouders een maand naar Europa,... het is niet bepaald de vakantie waarvan Marijn gedroomd had. Als…Lees verder
Marijn krijgt op zijn verjaardag van z'n ouders een droomgeschenk: een microlight vliegtuigje. Doordat zijn vader de olie is vergeten, kan hij deze voorlopig niet gebruiken. Dat is jammer, want nu dreigt de zomervakantie in het water te vallen. Er heerst namelijk een hittegolf op het eiland en velen, ook zijn ouders, zijn naar elders vertrokken. Dan dient er zich voor Marijn iets nieuws aan, maar dat blijkt een valstrik te zijn. Iemand uit het verleden wil zich op hem wreken. Offers uit verleden en heden spelen een belangrijke rol. Achtste deel in de reeks over het dolfijnenkind Marijn*, dat gezien het ontbreken van een introductie niet als los deel gelezen kan worden. Veel wisseling in tijd en plaats. Sommige gebeurtenissen zijn nogal onwaarschijnlijk. Bevat enkele niet alledaagse woorden ('verpinken', 'schoonbroer'). Redelijke spanningsopbouw. Gezien het open einde zal er zeker nog een deel volgen. Op de schutbladen een kaart van het Zuid-Amerikaanse gebied. Vanaf ca. 12 jaar.

Offer in de Andes

Dit is alweer het zesde boek uit de reeks van het Dolfijnenkind. Het is vrijmoeilijk leesbaar voor kinderen die de vorige boeken niet lazen. Erwordt heel vaak verwezen naar personages en gebeurtenissen in vorigeboeken, storend vaak zelfs. Kort wordt aangehaald wat er gebeurde, maar meestal onvoldoende om het hele gebeuren in de juiste context tekunnen plaatsen. Doorwinterde 'Dolfijn-boek-fans' zullen zich hieruiteraard niet aan storen. Marijn is op zijn verjaardag aangewezen op een droom van een cadeau waar hij weinig mee kan beginnen: een microlight, zonder olie ... Nu zit hij alleen op het eiland, tijdens een hittegolf die iedereen wegjaagt. Als hij dan plots de kans krijgt om naar de Andes te gaan, twijfelt hij niet. Het vreemde voorval dat hij nog net zag gebeuren voor hij vertrok, blijft hem bezighouden en ... achtervolgt hem helemaal van Long Island over de Tungurahua-vulkaan en het Titicacameer. Het heeft allemaal te maken met duistere figuren uit zijn verleden. Herr Braunsc…Lees verder

Over Patrick Lagrou

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Patrick Lagrou (Brugge, 1 oktober 1949) is een Vlaams jeugdauteur. Hij is vooral bekend van de dolfijnenkindserie.

Biografie

Al op 18-jarige leeftijd doorkruiste Patrick Lagrou Amerika, Europa en Noord-Afrika in een rammelkar. Over die reizen maakte hij reportages en gaf diavoorstellingen. Nadien bleef hij verder rondreizen en filmreportages maken.

Op zijn reizen spraken vooral tropische eilanden en de wereld onder water hem aan. Hij gaf er in Vlaanderen meer dan 900 dia- en filmvoordrachten over. Zijn foto's en films werden internationaal bekroond, en hij schreef ook honderden artikels en boeken voor volwassenen.

Lagrou oefende enige tijd het beroep van advocaat uit. Ook was hij vele jaren duikinstructeur en leidde een aantal van hen zelf ook op tot duikinstructeur. Alleen, het schrijven bleef zijn leven beheersen.

In de jaren tachtig ging zijn aandacht steeds meer uit naar zijn twee opgroeiende doch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties