Boek
Nederlands
Een groep vrouwen in een mennonietengemeenschap in Bolivia wordt jarenlang 's nachts gedrogeerd en seksueel misbruikt.
Titel
Wat ze zeiden : roman
Auteur
Miriam Toews
Vertaler
Josephine Ruitenberg Claudia Visser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Women talking
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2020
223 p. : ill.
ISBN
9789059369177 (paperback)

Besprekingen

Praten als daad van verzet

Miriam Toews liet zich voor het filosofisch getinte Wat ze zeiden inspireren door gruwelijke gebeurtenissen in een mennonitische kolonie in Canada. Maar er mag ook gelachen worden.

De feiten zijn afschuwelijk. Tussen 2005 en 2009 werden meer dan 130 vrouwen in een afgelegen mennonitische kolonie in Canada herhaaldelijk verdoofd en verkracht. Enkele slachtoffers waren amper drie jaar oud. Bedwelmd met een middel dat voor vee wordt gebruikt, werden ze bloedend en met pijn wakker, om dan te horen te krijgen dat ze door de duivel bezeten waren of dat ze een te wilde verbeelding hadden. De mannen werden uiteindelijk veroordeeld, maar later kwam naar buiten dat soortgelijk misbruik nog steeds voorkomt in de kolonie.

Miriam Toews, de Canadese schrijfster die opgroeide in een mennonitische gemeenschap en die in haar romans een licht laat schijnen op die verborgen wereld, veranderde de echte locatie van de kolonie, Manitoba, in het fictieve Molotschna. Ze gaat in Wat ze zeiden niet voor expliciete details.

Onderdanigheid

Acht vrouwen, allemaal slachtoffers, komen in het geheim samen. Ze willen beslissen of ze zullen blijven en niets doen, blijven …Lees verder

Een aantal vrouwen uit een mennonitische kolonie in Bolivia wordt ‘s morgens versuft en met pijn wakker. Ze blijken te zijn gedrogeerd en verkracht door mannen uit de kolonie. De vrouwen bespreken met elkaar drie opties die ze zelf hebben bedacht : nietsdoen, blijven en het uitvechten of weggaan. Ze zullen snel moeten beslissen. Tijdens een geheime bijeenkomst discussiëren ze over deze opties. En de gevolgen voor hun gezin en hun kinderen. Ze hebben August Epp, de onderwijzer, gevraagd om te notuleren. Je wordt als lezer vanaf het begin meegezogen in deze indrukwekkende roman die op ware gebeurtenissen is gebaseerd. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van August, maar in de dialogen spreken de vrouwen om beurten, waardoor het leven van de vrouwen zich steeds meer ontvouwt. Ze hebben elk hun eigen stem. Geschreven in een prachtige, heldere stijl.