Boek
Nederlands

Hylas en de roep van de dolfijn

Michelle Paver (auteur)
+1
Hylas en de roep van de dolfijn
×
Hylas en de roep van de dolfijn Hylas en de roep van de dolfijn

Hylas en de roep van de dolfijn

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Hylas en de roep van de dolfijn
Auteur
Michelle Paver
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The angry ones
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
302 p. : ill.
ISBN
9789044335606 (hardback)

Besprekingen

Wie genoten heeft van de serie ‘Torak en Wolf’ zal niet teleurgesteld worden door deze nieuwe reeks van Michelle Paver. Het tijdsgewricht verschilt, omdat ze haar verhaal situeert in een fictieve versie van het oude Griekenland, maar het verhaal speelt zich nog steeds af in de prehistorie, in een tijd van ruwe zeden. Het hoofdpersonage, de jonge geitenhoeder Hylas, lijkt ook in een aantal opzichten op Torak en trekt net als hij op met een meisje van zijn leeftijd.
Pavers verhalen zijn vlot geschreven. Ze beheerst haar stijl en houdt de lezer bij de les. Ze bezondigt zich niet aan overdadige beschrijvingen, en durft daarentegen weleens een schokkende of confronterende beelden op te roepen. Er zijn veel geesten, doden en andere angstaanjagende elementen in deze boeken, die tastbaar en soms gruwelijk worden beschreven. Eens je aan het lezen bent, wil je doorlezen. Dat, en haar consequent degelijke schrijfstijl, zijn de sterktes van Pavers boeken, die vast een heleboel jongeren aan het…Lees verder
Na de succesvolle serie over Torak en Wolf* is er nu een nieuwe serie van de Britse schrijfster, ‘Tijden van goden en gevechten’. Het verhaal speelt in wat nu Griekenland is, in de Bronstijd, zo’n 3500 jaar geleden. Centraal staat de 12-jarige Hylas. Hij is een Buitenstaander, omdat hij niet in een dorp geboren is. Samen met zijn 9-jarige zusje Issi is hij, toen ze klein waren, door zijn moeder achtergelaten en opgenomen in het dorp van Neleos. Als blijkt dat hij achternagezeten wordt door zwarte krijgers, de Kraaien, die om geheimzinnige redenen jagen op alle Buitenstaanders, wordt hij verbannen. Tijdens de achtervolging is Hylas zijn zusje kwijtgeraakt. Hij besluit haar te gaan zoeken, en dat is het begin van een spannend avontuur, waarin Hylas vriendschap sluit met een dolfijn (Geest) en Pirra ontmoet, de weggelopen dochter van een Priesteres. Pirra en Hylas komen terecht op een eiland, waar hen de nodige ontberingen te wachten staan. Deze beeldend geschreven avonturenroman kent ee…Lees verder

Hylas en de roep van de dolfijn

Michelle Paver is gestart met een nieuwe avonturenreeks voor jonge lezers (vanaf tien jaar) met als hoofdpersonage de jonge geitenhoeder Hylas. ‘Tijd van goden en gevechten’ zo luidt de ondertitel van deze reeks die zich afspeelt in het bronzen tijdperk van de oude Egeïsche culturen. Hylas is afkomstig uit Lykonië, het huidige Lakonië, in het zuidwesten van Griekenland. Maar ook de Myceense en de Minoïsche culturen spelen een rol in dit verhaal.
Net zoals in Pavers graag gelezen reeks 'Torak en Wolf', is het hoofdpersonage een opgroeiende jongen die alleen in het leven staat. Hij heeft geen ouders meer, alleen nog zijn kleine zusje Issi en zijn hond Vort. Hylas en zijn zusje zijn ‘buitenstaanders’ die niet kunnen toetreden tot de dorpsgemeenschap en op geen enkele manier op bescherming kunnen rekenen. Dat die bescherming het verschil kan maken tussen leven en dood ondervindt Hylas aan den lijve. Hij wordt opgejaagd door een bende woeste krijgers, zijn hond wordt daarbij gedood e…Lees verder

Over Michelle Paver

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Transangst

Michelle Paver (1960) is een Britse schrijfster. Ze schreef onder meer de kinderserie Avonturen uit een Magisch Verleden.

Biografie

Pavers vader was een Zuid-Afrikaan en haar moeder een Belgische. In 1963 verhuisde het gezin naar Wimbledon (Londen), waar Paver nog steeds woont.

Paver was dertien jaar lang advocate. Na de dood van haar vader in 1996 ging ze doen wat ze werkelijk wilde: boeken schrijven. Ze schreef een aantal romantisch-historische boeken voor ze aan Avonturen uit een Magisch Verleden begon. Toen die reeks in 2009 werd afgerond, schreef ze een boek voor volwassenen en van 2012 tot 2016 verscheen er elk jaar een boek uit haar reeks Tijden van Goden en Gevechten.

Gepubliceerde boeken

  • Portret van een liefde, 2000 (Without Charity);
  • Een liefde uit vervlogen tijden, 2001 (A Place in the Hills);Lees verder op Wikipedia