Boek
Nederlands

Duistere paden

Markus Heitz (auteur), Roelof Posthuma (vertaler)
Een groep Alfen maakt zich op voor de laatste, beslissende strijd in het Veilige Land. Vervolg op 'Dagen van vergelding'.
Extra onderwerp
fantasy, fantasie, Fantasy (volw.)
Titel
Duistere paden
Auteur
Markus Heitz
Vertaler
Roelof Posthuma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Dunkle Pfade
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2012
558 p.
ISBN
9789024558544 (paperback)

Besprekingen

Vergeet wat je weet over elfen. Behalve hun slanke, atletische uiterlijk en hun puntige oren hebben Markus Heitz’ duistere Alfen weinig te maken met de wezens die wij kennen uit sprookjes of Tolkiens Midden-aarde. In ‘De legende van de Alfen’ zijn het duistere creaturen, oorlogszuchtig, machtig en uit op wereldheerschappij.
In de vorige boeken konden we lezen hoe de Alfen geconfronteerd werden met een oeroude vijand die hun rijk bijna geheel veroverde en vernietigde. De hoofdstad van de Alfen werd letterlijk verzwolgen en verteerd door een stroom bijtend zuur. Een groot deel van de bevolking ging ten onder of stierf aan een geheimzinnige, dodelijke ziekte. Ver van het oorspronkelijke rijk hebben de machtige Onsterfelijken zich verschanst met een restant van hun leger. Daar bouwen ze een nieuw rijk op, dat Het Veilige Land — waar dwergen en mensen wonen — in schoonheid en macht moet overtreffen.
De weinige overlevenden die ontsnapten aan de invallers en de ziekte overleefden,…Lees verder
In de 'Dwergen'-cyclus van deze Duitse auteur wordt de strijd van de bewoners van het Veilige Land tegen de kwaadaardige Alfen beschreven. De Alfen lijken op elfen, maar zijn arrogant, oorlogszuchtig en belichamen het kwade. In de 'Legenden van de Alfen', waarvan dit het derde en laatste deel is, staan zij centraal. Een groep Alfen maakt zich op voor de laatste, beslissende strijd in het Veilige Land. Het is vrij uniek dat een fantasy-auteur de kwaadaardige personages als hoofdpersonen neemt. De Alfen krijgen zo meer reliëf en alhoewel nog steeds weinig aangename sujetten, wordt het nu duidelijker wat hen beweegt. Ook een fantasy-wereld is niet zwart-wit, maar een studie in grijstinten. Het is noodzakelijk dat de lezer bekend is met de eerdere delen ('Gerechtvaardige toorn', 2010 en ' en 'Dagen van vergelding', 2011)* en kennis met de 'Dwergen'-boeken is gewenst omdat zo dwarsverbanden duidelijk worden, hetgeen het leesplezier verhoogt. Zoals verwacht kan worden in epische fantasy spe…Lees verder

Over Markus Heitz

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Markus Heitz (Homburg, 10 oktober 1971) is een Duitse schrijver van epische fantasy, vooral bekend voor zijn De Dwergen-serie. Heitz verkreeg de laatste paar jaar internationale erkenning in Europa, na de Engelse vertaling van zijn boeken.

Bibliografie

De Dwergen

 • 2003 - De Dwergen
 • 2004 - De Strijd van de Dwergen
 • 2005 - De Wraak van de Dwergen
 • 2008 - Het Lot van de Dwergen
 • 2015 - De Triomf van de Dwergen
 • 2022 (juni) - De terugkeer van de Dwergen (Deel 1)
 • 2022 (september) - De terugkeer van de Dwergen (Deel 2)

Ulldart: de Donkere Tijd

 • 2002 - Schaduwen boven Ulldart
 • 2002 - De Orde van het Zwaard
 • 2002 - Het Teken van een Duistere God
 • 2003 - Het Oog van Tzulan
 • 2005 - De Magie van de Macht
 • 2005 …Lees verder op Wikipedia

Suggesties