Boek
Nederlands

De vuurproef

Lene Kaaberbøl (auteur), Corry van Bree (vertaler)
+1
De vuurproef
×
De vuurproef De vuurproef
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op een dag wordt Clara aangevallen door een grote zwarte kat. Clara blijkt een wilde heks te zijn en met dieren te kunnen praten. Maar dan blijkt dat iemand uit de wilde wereld het op Clara gemunt heeft. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
De vuurproef
Auteur
Lene Kaaberbøl
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Ildprøven
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2019 | Andere uitgaven
188 p.
ISBN
9789401458542 (paperback)

Besprekingen

Vanuit het niets wordt de 12-jarige Clara aangevallen en lelijk verwond door een eigenaardige, grote zwarte kat. Deze gebeurtenis zet haar leven op z'n kop. Clara blijkt, net als haar tante Isa, een wilde heks te zijn en met dieren te kunnen praten. Tante Isa laat Clara kennismaken met de wilde wereld en leert haar omgaan met haar heksenzintuig. Wanneer duidelijk wordt dat iemand uit de wilde wereld het op Clara gemunt heeft, is ze niet meer veilig. Een toegankelijk, avontuurlijk verhaal waarin heksen en dieren centraal staan. Clara is een gewoon meisje dat helemaal niet bijzonder wil zijn. Haar onzekerheid en gezonde tegenzin tegenover alles wat vreemd of nieuw is maken haar als persoon geloofwaardig. De Deense bekroonde schrijfster Lene Kaaberbøl (1960) schrijft vooral fantasyboeken voor kinderen. De serie 'De kronieken van de zieneres' bracht haar internationale bekendheid. Dit boek is het eerste deel van de serie 'De wilde heks'*. Achterin staat een fragment uit het tweede deel. E…Lees verder

De wilde heks. De vuurproef

Wanneer de twaalfjarige Clara op een dag door een kat wordt aangevallen, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Haar moeder voert haar naar een tante van wiens bestaan ze niet eens af wist. Van haar tante Isa krijgt ze te horen dat ze een wilde heks is. Ze leert dat ze met dieren kan praten en elementen bedwingen. Tot haar frustratie mag ze pas terug naar huis als ze heeft geleerd haar talenten gecontroleerd te gebruiken. De wilde wereld is echter niet zonder gevaar en niet iedereen heeft het goed met haar voor. Een kwaadaardig wezen heeft het om onduidelijke redenen op haar gemunt. Clara’s leven staat op het spel en in een reeks gevaarlijke proeven moet ze voor een soort heksenrechtbank bewijzen dat ze echt een wilde heks is.

'De vuurproef' is het eerste boek in een toegankelijke nieuwe reeks over dieren en hekserij. Je beleeft het verhaal door de ogen van Clara, die als ik-persoon over haar avonturen vertelt. Dit vertelstandpunt is wat ongelukkig gekozen, omdat…Lees verder

Over Lene Kaaberbøl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Lene Kaaberbøl (Kopenhagen, 24 maart 1960) is een schrijfster van fantasyboeken.

Biografie

Kaaberbøl groeide op in Malling in de buurt van Århus. Ze studeerde bij Aarhus Katedraisole en was werkzaam als lerares op de middelbare school en als vertaler. Ze won in 2004 de Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris.

Bibliografie

Skammerens børn

  1. Skammerens datter, 2000 (Nederlands: De gave van Dina)
  2. Skammertegnet, 2001
  3. Slangens gave, 2001
  4. Skammerkrigen, 2003,

Katriona-trilogie

  1. Sølvhesten – historien om Katriona Teresadatter, 1992
  2. Hermelinen – historien om Katriona Trivallia, 1994
  3. Isfuglen – historien om Katriona Bredinari, 2000<…Lees verder op Wikipedia