Als Kopenhagen wordt opgeschrikt door een terreuraanslag waarbij 19 doden vallen tast het team van Signe Kristiansen aanvankelijk in het duister terwijl kort daarna de terzijde geschoven inspecteur Martin Juncker te maken krijgt met een dubbele moord en een brand in een asielzoekerscentrum.
Titel
Winterland
Auteur
Kim Faber 1955- Janni Pedersen 1968-
Vertaler
Corry van Bree
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Vinterland
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2020
415 p.
ISBN
9789402704891 (paperback) 9789402706536 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Winterland

 Eerste zin. De zomerwind streelt haar gezicht.

Bij een bomaanslag op de Kopenhaagse kerstmarkt vallen tientallen doden, maar wie is het echte doelwit? Een drugsbende, een specifieke bezoeker of toch zoveel mogelijk mensen? Politievrouw Signe Kristiansen raakt aanvankelijk niet wijs uit de vele sporen. Haar oud-collega Martin Juncker, ‘verbannen’ naar een provinciestad, ontdekt dat een bloederige homejacking in de richting van neonazi’s wijst, waardoor hij, ondanks zijn lepralijderstatus, opnieuw met Kristiansen begint te werken. Juncker is betweterig, zwijgzaam en hatelijk, en nu hij voor zijn dementerende vader zorgt helemaal vervreemd van zijn vrouw. Kristiansen sleept ook veel bagage mee. Ze werd na een feestje verkracht door een collega en kan de ballen moeder-echtgenote-politievrouw amper in de lucht houden. Maar samen vormen ze een doortastend politieduo dat je moeiteloos verleidt om deze explosieve thriller nog eens ouderwets in één ruk uit te lezen.

Faber en Pedersen zijn niet de e…Lees verder

Zoals vaak in Scandinavische thrillers komen ook in ´Winterland´ van het Deense journalistenduo Kim Faber en Janni Pedersen neonazi’s en moslimextremisten voor. De debutanten voegen daar als extraatje aan toe dat de elkaar hatende partijen samenwerken. Vlak voor kerst ontploft er in Kopenhagen een bom: 19 doden. Het team van Signe Kristiansen tast aanvankelijk volledig in het duister over de daders, tot ze een video krijgen van een bewakingscamera waarop een Deense IS-strijder die officieel allang dood is. Haar voormalige partner bij de recherche, inspecteur Martin Juncker, is door een ongelukkige affaire naar zijn geboortedorp verbannen, waar hij bij zijn demente vader woont en samen met twee net afgestudeerde agenten een nieuw bureau moet opzetten. Al gauw ontdekken ze een gruwelijke dubbele moord en wordt het plaatselijke asielzoekerscentrum in de fik gestoken. Al deze gebeurtenissen blijken verband met elkaar te houden. Hoewel de moordenaars worden gepakt, is dat niet het einde va…Lees verder