Boek
Nederlands

De welwillenden : roman

Jonathan Littell (auteur)
+1
De welwillenden : roman
×
De welwillenden : roman De welwillenden : roman

De welwillenden : roman

De Welwillenden is het minutieuze verslag van alles wat Max Aue tijdens de oorlog aan het oostfront heeft meegemaakt. Aue klimt op tot in de hoogste rangen van de SS. Als persoonlijk medewerker van Himmler raakt hij nauw betrokken bij de Holocaust. Een zeldzaam literair document waarin de oorlogsgruwelen beschreven worden vanuit het standpunt van de dader.
Titel
De welwillenden : roman
Auteur
Jonathan Littell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les bienveillantes
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
978 p.
ISBN
9789029566544

Besprekingen

Na de stormachtige ontvangst van het boek twee jaar geleden in Frankrijk, waar de in het Frans geschreven roman ? Jonathan Littell (1967), van Amerikaanse afkomst, is tweetalig opgegroeid ? meteen de Grand prix du roman de l'Academie française en de Prix Goncourt kreeg, én een enorm koperspubliek; na de, zacht gezegd, gemengde reacties van de Duitse kritiek, landt de Nederlandse vertaling, De welwillenden, niet in een vlekkeloos lezersbed. Wat vaker geldt, is voor dit boek helemaal waar: het boek staat of valt met de verwachting van de lezer.

Wie denkt hier met een realistische beschrijving, een ooggetuigenverslag van een belijdend nationaalsocialist te maken te hebben, omdat er een ontwikkelde SS-officier aan het woord is, komt bedrogen uit. Alles wat Max Aue schrijft ? eind jaren '70 in zijn vrije tijd als directeur van een kantfabriek in Noord-Frankrijk ? is uit de tweede hand. Men heeft wel gezegd dat het boek niets nieuws oplevert, aan feiten noch aan interpretatie…Lees verder
Knappe vertaling van de Franse literaire sensatie van 2006, bekroond met de Prix Goncourt. Het is het Franstalig debuut van een joodse Amerikaan (New York, 1967; van zijn 3e tot zijn 18e in Frankrijk woonachtig). De hoofdpersoon is nu eens een foute Duitser die zijn verhaal vertelt vanuit zijn eigen perspectief als nazi en gehuwde homoseksueel. Deze dr. Maximilien Aue vertelt op bijna 1000 bladzijden minutieus zijn ervaringen als invloedrijk officier van de Sicherheitsdienst (inlichtingendienst) van de SS in heel Europa. Zo ontstaat een controversieel verhaal, dat enerzijds, tijdens massamoorden en etnische zuiveringen ontaardt in een schurkenepos -activiteiten waarvan hijzelf overigens ook onpasselijk wordt-, en anderzijds ontroert door de prachtige beschrijvingen van landschappen (Kaukasus, Oekraïne, Pommeren, Antibes), van de beluisterde muziek en van de gelezen literatuur. De documentaire waarde van dit lijvige werk is groot. De dialogen zijn herhaaldelijk diepgaand filosofisch, m…Lees verder

Carrière in het nazisme

 Tot Bevrijdingsdag bespreekt Letter&Geest wekelijks een oorlogsklassieker.

 

Er worden heel wat boeken verfilmd, maar dat een recente roman tot een opera wordt bewerkt, is veel zeldzamer. Het overkwam 'De Welwillenden' van de Frans-Amerikaan Jonathan Littell. Afgelopen voorjaar ging de opera 'Les Bienveillantes' van de Catalaanse componist Hector Parra in première, in een regie van de 'hotte' regisseur Calixto Bieito.

Littell beschreef in 'De Welwillenden' tot in de meest gruwelijke details de massamoord in Babi Jar, de verplettering van de Duitse troepen tijdens de slag om Stalingrad, de onvoorstelbare levensomstandigheden in de concentratiekampen en de apocalyptische chaos tijdens de val van Berlijn.

Operaregisseur Bieito - die toch een voorkeur heeft voor ruige taferelen - kon dat niet op de bühne brengen. Wijselijk concentreerde het muziektheaterstuk zich op de ontwikkeling van het innerlijk leven van de hoofdpersoon. De allerscherpste kantjes gingen daarmee wel van het verhaal af, en daardoor was de opera, hoe fraai en integer…Lees verder

Over Jonathan Littell

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Monniaux

Jonathan Littell (New York, 10 oktober 1967) is een Amerikaanse schrijver die in het Engels debuteerde, maar sindsdien vooral in het Frans schrijft. Zijn debuut was de sciencefictionroman Bad Voltage (1989). Zijn tweede roman, Les bienveillantes (De welwillenden in de Nederlandse vertaling) werd bekroond met de Prix Goncourt van 2006. Eerder won hij de Grand Prix du Roman voor dit werk.

Biografie

Zijn familie is van Russisch-Joodse afkomst en is aan het einde van de 19de eeuw geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Zijn vader is de thrillerauteur Robert Littell. Jonathan is in New York geboren in een Joodse familie. Hij studeerde aan de Yale-universiteit, maar bracht zijn kindertijd grotendeels door in Frankrijk. Littell is gehuwd met een Belgische en woont in Barcelona.

Gedurende zijn kindertijd was hij bang om als soldaat naar Vietnam gestuurd te worden. Na drie jaar studie aan Yale werkte hij voor human…Lees verder op Wikipedia