Boek
Nederlands

Willem en mijn wellust

+1
Willem en mijn wellust
×
Willem en mijn wellust Willem en mijn wellust

Willem en mijn wellust

Genre:
Een feuilletonschrijver ontvreemdt in 1885 brieven van een boekenantiquaar. De bekentenis van de diefstal aan zijn minnares en zijn zwijgen erover tegen zijn vrouw splijten zijn leven in tweeën.
Titel
Willem en mijn wellust
Auteur
Jeroen Olyslaegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
94 p.
ISBN
9789403180618 (hardback)

Besprekingen

Olyslaegers' extraatje voor de liefhebbers

'Veel historische romans worden gesmoord door een overdaad aan researchfeitjes', zei Jeroen Olyslaegers in 2020 in een interview met de Volkskrant over zijn grote roman Wildevrouw, waarin hij een turbulent Antwerpen tijdens de beeldenstorm in 1566 beschrijft. Daarvoor had Olyslaegers zich vier jaar lang in de 16de eeuw ondergedompeld, met zijn goede vriend en researcher Stef Franck. Zij stuitten op talloze fascinerende historische figuren, met elk hun eigen verhaallijnen - te veel om allemaal in één boek te proppen.

De website wildevrouw.be bood hem wat soelaas: daarop plaatste hij wat hij uitploos over onder anderen de Dulle Griet, bekend van het beroemde schilderij van Pieter Bruegel. Alsnog zullen er verhalen als kladjes in de la zijn beland - en dat was vast moeilijk te verkroppen voor Olyslaegers, die het liefst álles vertelt. Nu krijgt een van zijn darlings een herkansing. In de novelle Willem en mijn wellust (vorig jaar als Willem verschenen in Be…Lees verder

Een historische novelle over een feuilletonschrijver die een verzameling brieven steelt en zo zijn leven besmeurt. Hippolyte van Damme denkt goud in handen te hebben met de smeekbrieven van Willem Silvius, een gevangene en voormalig drukker ten tijde van de Beeldenstorm. De brieven zijn gericht aan Willems echtgenote en zijn precies het sensationele leesvoor waar Hippolyte naar op zoek is. Maar het goud blijkt slijk als de bekentenis van de diefstal aan zijn minnares Amandine en zijn zwijgen erover tegen zijn vrouw Catharina zijn leven in tweeën splijten. Met psychologische diepgang en bij het tijdperk passende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) is o.a. auteur, acteur, vertaler en columnist. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Arkprijs van het Vrije Woord, de Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers en de F. Bordewijk-prijs.

Over Jeroen Olyslaegers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 5 oktober 1967) is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken.

Biografie

In 1967 werd Jeroen Olyslaegers geboren in Mortsel. Vanaf 1985 studeerde hij Germaanse filologie aan de UFSIA en in 1989 kon hij aan de slag in het Louis Paul Boon-documentatiecentrum.

Zijn debuutroman Navel werd in 1994 gepubliceerd. In 1996 bracht hij de verhalenbundel Il faut manger en zijn roman Open gelijk een mond volgde in 1999. Daarna concentreerde hij zich op schrijven voor theater terwijl hij ook stukken en recensies schreef voor tijdschriften zoals Humo, Menzo, Yang, Dietsche Warande & Belfort, AS-Andere Sinema, Millennium, Sample, De Vlaamse Gids, Maatstaf.

Olyslaegers schreef theaterteksten die werden opgevoerd door onder meer de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Het Toneelhuis. Zo schreef hij samen met Paul Mennes een stuk over de wereld na de aanslagen op 11 september 200…Lees verder op Wikipedia