Boek
Nederlands

Onheilsdochter

Als Yrsa (15) in het Denemarken van rond 870 op een gijzelaarster moet passen, komt ze voor een moeilijke keuze te staan. Met illustraties in zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Onheilsdochter
Auteur
Jean-Claude van Rijckeghem
Illustrator
Irene Van Ryckeghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
364 p. : ill.
ISBN
9789045127248 (hardback)

Besprekingen

'Onheilsdochter' van Jean-Claude Van Rijckeghem is een historische jeugdroman die de lezer meeneemt naar het Denemarken van 870. Yrsa (15) krijgt de taak om op een gijzelaarster te passen. Hoewel de levensopvattingen van Yrsa en de rijke Zuster Job niet met elkaar te rijmen zijn, ontstaat er toch een vriendschap. Wanneer het losgeld voor Zuster Job niet komt moet Yrsa een onmogelijke keuze maken: de non uitleveren aan haar wraakzuchtige clan of samen met haar vluchten over de onvoorspelbare zee. Meeslepend geschreven. Met enkele illustraties in zwart-wit. Jean-Claude Van Rijckeghem (Gent, 1963) is (onder andere) schrijver, scenarioschrijver, acteur en filmregisseur. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Vanaf ca. 15 jaar.

Onheilsdochter

Yrsa is een koppige tiener die opgroeit in Denemarken anno 870. De tijd van de Deense vikingen. Geen eenvoudige tijd. Zeker niet als je de bastaarddochter van een hoogstaande stuurman bent. Daarbovenop heeft Yrsa een beperking aan haar voet en is ze niet goed te been. Niet ideaal om een goede huwelijkspartner te vinden. Haar familie vindt uiteindelijk een goed partij. Maar de komst van de gegijzelde zuster Job zet alles op zijn kop. Yrsa en Job proberen hun mannetje te staan in die harde mannenwereld en trachten te ontsnappen aan hun lot. Samen zijn ze sterk, ze slaan de handen in elkaar en slaan op de vlucht. Zal het ze lukken een eigen toekomst op te bouwen of is het onmogelijk om aan hun lot te ontsnappen?Dit is wederom een sterk historisch verhaal van de auteur. Hij slaagt er opnieuw in een periode uit onze geschiedenis knap in beeld en woord te brengen. Ook nu spelen vrouwen de hoofdrol en wordt hun leven zorgvuldig uitgespit en verteld. Het is heel meeleven…Lees verder

Over Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1 december 1963) is een Belgische auteur, scenarioschrijver en filmproducent.

Films

Van Rijckeghem groeide op in Ledeberg bij Gent. Hij heeft een master in het vertalen en werkte als copywriter, als pers- en promotieverantwoordelijke bij een distributeur van bioscoopfilms, als reportagemaker voor televisie, als filmjournalist en als scenarist van een documentaire over het Belgische Beeldverhaal. In 1994 richtte hij zijn eigen filmproductiehuis A Private View op.

Hij debuteerde met de kortfilm Oktobernacht (1997). Twee jaar later kwam de jeugdfilm De Bal uit, over een meisje en haar magische voetbal. De film opende in februari 1999 de jeugdfilm-sectie van het festival van Berlijn. Van Rijckeghem schreef vervolgens met Chris Craps de jeugdfilm Sciencefiction (2002) over een jongen die onder invloed van zijn fantasierijke buurmeisje gaat vermoeden dat zijn ouders buitenaardse wezens zijn. De…Lees verder op Wikipedia