Boek
Nederlands

De labyrintrenner

James Dashner (auteur), Rogier van Kappel (vertaler)
+1
De labyrintrenner
×
De labyrintrenner De labyrintrenner
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Thomas komt terecht in een groot doolhof waar zo'n honderd jongens moeten zien te overleven. Niemand weet waarom ze daar zijn. Na de komst van een meisje raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
De labyrintrenner
Auteur
James Dashner 1972-
Vertaler
Rogier van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The maze runner
Uitgever
Amsterdam: Q, 2014
382 p.
ISBN
9789021454658 (paperback)

Besprekingen

Thomas’ geheugen is gewist. Hij komt terecht in een labyrint met verschuivende stenen deuren. Thomas wil Renner worden om de uitgang van het labyrint te vinden. Dat kan alleen overdag, want ’s nachts dreigt er dodelijk gevaar van grievers, deels dier en deels machine. Om zijn herinneringen terug te krijgen en de ware aard van hun verblijf te ontrafelen, de levens van anderen te redden en het labyrint te ontvluchten, neemt hij een drastisch besluit: hij moet zich laten prikken door dit ongedierte. In dit eerste deel van een trilogie wordt ‘gesnoept’ van andere dystopische (jeugd)romans, maar het verhaal heeft voldoende eigen stem om te boeien. Origineel is het eigen idioom: nobie, sjakkel en spitsvondige namen voor beroepsgroepen. Het verhaal is omringd door een mysterieus sfeertje, er is een continue dreiging. Ondanks veel tekstuele herhaling zorgt de onwetendheid van de personen, die op de protagonist Thomas na, vlak blijven, ervoor dat de lezer benieuwd is naar de afloop. Deze verta…Lees verder

Over James Dashner

CC BY 3.0 - Foto van/door Nihonjoe

James Dashner (Austell, 26 november 1972) is een Amerikaans auteur van boeken voor jongvolwassenen. Zijn bekendste werk is de trilogie De labyrintrenner.

Biografie

Dashner studeerde aan de Brigham Young-universiteit, waar hij een masterdiploma in boekhouden behaalde. Hij woont met zijn echtgenote en zijn vier kinderen in de Rocky Mountains.

Nominaties en prijzen

  • 2008: Whitney Awards, Beste jeugdroman, The 13th Reality
  • 2011: ALA Best Fiction for Young Adults, De labyrintrenner
  • 2012: Young Reader's Choice Award, De labyrintrenner

Bibliografie

De Jimmy Fincher Saga
  • A Door in the Woods (2003)
  • A Gift of Ice (2004)
  • The Tower of Air (2004)
  • War of the Black Curtain (2005)
De 13…Lees verder op Wikipedia