Boek
Nederlands

Vriendinnen voor altijd

Hetty Van Aar (auteur)
+1
Vriendinnen voor altijd
×
Vriendinnen voor altijd Vriendinnen voor altijd

Vriendinnen voor altijd

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Emma is verhuisd en mist haar oude vriendinnen. Op haar nieuwe school ontmoet ze Katja. Is Katja wel een geschikte vriendin voor haar? Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Vriendinnen voor altijd
Auteur
Hetty Van Aar
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2008
159 p.
ISBN
9789002230080

Besprekingen

In dit eerste deel van de reeks 'For girls only' maken we kennis met Emma, die net verhuisd is, ver weg van haar vriendinnen. Het meisje leert al snel Katja kennen, die net als haar alleen staat tijdens de pauzes. Daarmee volgt ze een raad op uit haar lievelingsboek dat For girls only heet. Emma gaat na school mee met Katja, die veel make-up en spulletjes op haar kamer heeft. Algauw blijkt dat Katja toch niet zo'n leuk meisje is: ze maakt via internet afspraakjes met jongens om die vervolgens de hele tijd te laten wachten, ze laat Emma dure wafelijsjes en sorbets voor haar kopen omdat ze haar geld zogezegd vergeten is, en ze steelt spullen. Stilaan krijgt Emma genoeg van Katja. Doordat ze in de klas een werkje moet maken met Yelien krijgt ze er een nieuwe vriendin bij. Katja voelt zich erg bedreigd door deze nieuwe vriendschap en zint op wraak. Door toedoen van Katja wordt Emma betrapt op winkeldiefstal. De volgende dag daagt Katja niet op in de klas. Het lijkt wel of Emma daar…Lees verder
Emma (12) is naar een andere stad verhuisd en moet naar een nieuwe school waar ze niemand kent. Omdat ze eenzaam is, zoekt ze contact met een ander meisje dat steeds alleen staat op het plein. Emma hoopt op vriendschap met deze Katja, maar weet na verloop van tijd niet zeker of dit meisje een geschikte vriendin voor haar is. Emma vindt steun bij haar lievelingsboek For Girls Only, haar dagboek, haar vriendin van vroeger en haar kat. De auteur heeft een vlot meidenboek geschreven over vragen waarmee ieder brugklasmeisje wel eens worstelt: wie ben ik, bij wie wil ik horen en doe ik ten koste van alles mee of blijf ik mezelf, hoe sluit ik vriendschap en wat zijn echte vriendinnen? De auteur weet precies de juiste toon aan te slaan, zodat Emma een heel geloofwaardige hoofdpersoon is. Ook de msn-berichtjes die de meisjes elkaar schrijven zijn echt van deze tijd, in de juiste jongerentaal. Vanaf ca. 11 jaar.