Boek
Nederlands

In het teken van de Ram

Guy Didelez (auteur), Patrick Bernauw (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Besprekingen

De jonge Hannah vertelt in de ik-vorm over de verdwijning in maart 1933 van haar vader, Herschel Steinschneider, de joodse helderziende, astroloog en illusionist, die in de jaren twintig en dertig optrad onder de naam Erik Jan Hanussen. Hij verkeerde in de kringen van Adolf Hitler, en er wordt gezegd dat hij Hitler de kunst van het redevoeren bijbracht en zeer nauwkeurig zijn carrière voorspelde. Gebruikmakend van vele feiten over het leven van Hanussen en van citaten uit diverse documenten als introducties voor de hoofdstukken, vertellen de auteurs een zeer spannend en vooral verontrustend verhaal over hoe Hitler en zijn partij steeds meer greep kregen op de samenleving als geheel, op specifieke groepen en op individuele levens. De zoektocht van Hannah naar de aard en motieven van haar vader, die zich uiteindelijk afkeerde van Hitler, is bijzonder aangrijpend verteld. Indertijd kregen Bernauw en Didelez de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 1996 voor dit verhaal. Het is in enkele Eur…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek