Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen

Ook verschenen als Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?

Geert Bouckaert (auteur), Sebastiaan Van Doninck (illustrator), Marc Van Ranst (auteur)
+1
Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen
×
Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen

Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen

Ook verschenen als Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Professoren beantwoorden vragen, die kinderen stelden over microben, levensvormen die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Er zijn vragen gesteld als 'Hoe krijg je griep?' en 'Wat zijn antibiotica?'. Met gekleurde tekeningen, quizvragen en proefjes. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen / Geert Bouckaert en professor Marc Van Ranst ; met illustraties van Sebastiaan Van Doninck
Ook verschenen als
Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?
Auteur
Geert Bouckaert 1967- Marc Van Ranst
Illustrator
Sebastiaan Van Doninck
Uniforme titel
Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?
Taal
Nederlands
Editie
Hernieuwde uitgave
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2020 | Andere uitgaven
64 p. : ill.
ISBN
9789401471220 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

In navolging van initiatieven in Duitsland en Nederland, stellen sinds 2005 ook de Universiteiten van Leuven en Antwerpen één keer per jaar hun deuren open voor kinderen. De kinderen komen er alles te weten over wetenschappen, psychologie, geschiedenis etc. Het is een overdonderend succes ? duizenden kinderen nemen deel ? dat ieder jaar meer navolging kent. Professoren leven zich uit in het begrijpelijk maken van hun leerstof voor een heel wat jonger publiek dan ze gewoonlijk voor zich hebben. Marc Van Ranst en Luc Van Meervelt, twee professoren van de KU Leuven die hebben meegewerkt aan de kinderuniversiteiten, verleenden ook elk hun medewerking aan een boek over hun specialisatie, resp. Het broeikaseffect, of Waarom warmt onze aarde op?, met een tekst van Kathleen Vereecken en illustraties van Benjamin Leroy, en Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?, met een tekst van Geert Bouckaert en tekeningen van Sebastiaan Van Doninck.
Professor Marc Van Ranst is microbioloog. Hij …Lees verder
Een bundeling van vragen die door kinderen gesteld zijn aan professoren van de universiteit van Leuven. De vragen zijn gegroepeerd in de volgende hoofdstukken: Wat zijn microben en wat doen ze? Hoe verspreiden de monstertjes zich en hoe ga ik ze te lijf? Waarom blijft het griepvirus de kop opsteken? Welke microben zijn echte moordenaars? en Word zelf microbioloog. Per hoofdstuk worden vijf subvragen beantwoord. De hoofdstukken worden afgesloten met een test, waarvan de antwoorden achterin staan. De inhoud van deze heruitgave is geactualiseerd, er is informatie toegevoegd over het coronavirus bij het thema 'Wat zijn de gemeenste virussen?'. Positief is dat het boek zich beperkt zich tot één onderwerp, waardoor er vrij diep op de informatie kan worden ingegaan. De informatie is voor kinderen interessant en duidelijk. In het laatste hoofdstuk staan vijf eenvoudige proefjes die kinderen met hulp van een volwassene kunnen doen. Overzichtelijke lay-out met veel kleurrijke tekeningen met str…Lees verder

Monsterlijke microben en hoe ga je ze te lijf?

Voor de kleine wetenschappers onder ons is dit een erg aantrekkelijk en leerrijk boek om in te bladeren. Informatie over bacteriën en virussen wisselt af met leuke feitjes en weetjes. De eenvoudige, maar vrolijke en kleurrijke prentjes geven een aangenaam uiterlijk aan het geheel en de proefjes uit het laatste hoofdstuk maken het boek helemaal af. Dit boek kan geïnteresseerde kinderen boeien en kan bij anderen interesse opwekken. Het kan gebruikt worden in een klas als lesmateriaal of als ‘naslagwerk’ voor een spreekbeurt. Het boekje is te vereenvoudigd om echt diepgaande informatie te geven, waardoor het vooral voor de lagere school geschikt is. De afzetmarkt voor dit boek blijft waarschijnlijk beperkt, het grote publiek zal hier moeilijker naar grijpen. Dat is meteen één van de weinige minpunten van het boek. Voor de rest zeker eens een boekje om in te ‘nieuwsgierigen’!

Over Geert Bouckaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fran De Vos

Geert Bouckaert (Brugge, 25 augustus 1967) is een Belgische scenarist. Hij werkte aan de scenario's van o.a. Flikken, Deadline 25/5 en Coppers.

Naast zijn werk als scenarist is Bouckaert ook nog aan de slag als docent scenarioschrijven aan de Thomas More hogeschool te Mechelen en aan het LUCA School of Arts in Genk.

Biografie

Geert Bouckaert werd op 25 augustus 1967 geboren te Brugge. Hij studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Na zijn studies ging hij in 1996 aan de slag als free-lance journalist voor verschillende Vlaamse kranten en tijdschriften. Na een workshop scenarioschrijven, ging als scenarist aan de slag bij verschillende bekende Vlaamse producties, waaronder Flikken, Witse en Danni Lowinski.

In 2003 ging Bouckaert aan de slag als docent scenarioschrijven aan de Thomas More hogeschool te Mechelen. Sinds het academiejaar 2016-2017 geeft hij ook les in…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek