Boek
Nederlands

Lief boos beest

Dirk Nielandt (auteur), An Candaele (illustrator)
+1
Lief boos beest
×
Lief boos beest Lief boos beest
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kaat is een spin. Ze woont in de kast van Eef. Dat vindt Eef niet zo leuk. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Spinnen (dier)
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Lief boos beest
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2012 | Andere uitgaven
27 p. : ill.
ISBN
9789027675262 (hardback)

Besprekingen

Boekje twee uit de serie 'Ik lees!' brengt een charmant verhaal over het meisje Eef dat leert aanvaarden dat een spin in haar klerenkast leeft. De spin is een sympathiek en slim beestje, en de nietigheid van zo'n wezentje wordt mooi gekarakteriseerd met zinnen als "een spin roept heel stil". De tekst heeft een duidelijk thema. Er wordt enige variatie aangebracht met het optreden van andere dieren, de poes en de mus, die het op de spin hebben begrepen. An Candaeles tekeningen zijn eenvoudig en duidelijk. De nadruk ligt op de gezichtsexpressie van Eef en de spin. De woorden in de tekst bevatten alle één lettergreep, maar wel meer opeenvolgende medeklinkers dan in het eerste boekje van de reeks. Er is een goede afwisseling tussen korte zinnetjes en zinnen van acht, negen woorden. De zinnen hebben een duidelijke betekenis en volgen elkaar coherent op. [Chris Bulcaen]
De spin Kaat woont in de kast van Eef, maar Eef is bang voor spinnen. Kaat wil Eef zeggen dat spinnen niet eng zijn, maar Eef verstaat de spin niet en de spin wordt door mama buiten gezet. Gelukkig lukt het Kaat weer snel binnen te komen door op de poot van Toon, de poes, mee te liften. Al gauw wordt ze weer ontdekt en mama zet de spin nu in de schuur, zodat de spin daar kan wonen. Kaat echter denkt er anders over. Ze wil weer naar binnen. Avontuurlijk en humoristisch verhaal. Beginnende lezers zullen zich goed kunnen identificeren met Eef, Kaat en hun belevenissen. Korte en eenvoudige zinnen, bestaande uit eenlettergrepige woorden, AVI-M3. Ondersteunende fullcolour illustraties, duidelijk lettertype, uitnodigend omslag. Deel uit de serie 'ik lees!'*, te gebruiken na ca. vijf maanden leesonderwijs. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia

Suggesties