Boek
Nederlands

Een dood vogeltje

Een dood vogeltje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens de vakantie op Texel helpt de 10-jarige Frederik een vrouw het verdriet over haar doodgeboren baby te vergeten.
Onderwerp
Dood
Extra onderwerp
muziek, baby's, sterven, dood
Titel
Een dood vogeltje
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Editie
Herwerkte uitg.
Uitgever
Averbode: Averbode, 1999
125 p.
ISBN
90-317-1528-X

Besprekingen

Zo gaat het leven van het kindje voort / Totdat het terugkomt waar het hoort ..." Zo eindigt Frederik het naar eigen zeggen plechtige gedicht dat hij een paar dagen voor de geboorte van de nieuwe baby schrijft die bij zijn nieuwe vakantievrienden wordt verwacht. Doordat de droom van het jonge gezin stukgeslagen wordt en de baby bij de bevalling niet levensvatbaar blijkt, krijgt Frederiks gedicht ongewild een heel droeve diepere betekenis.

Een dood vogeltje vertelt met veel respect voor alle betrokkenen en voor de verschillende reacties en manieren om te rouwen het verhaal van een te groot en te vroegtijdig verlies. Verdriet en pijn worden niet verdrongen, evenmin hoe moeilijk het is om er mee om te gaan. De spijt dat Annemaries kindje niet in haar eigen armen kan sterven, Frederiks eerste, overweldigende ervaring van medelijden, de in hun oprechtheid en onwetendheid tegelijk kwetsende en zalvende uitspraken van de kleuters Zwaantje en Merel zijn aspecten uit het rouwpro…Lees verder
Frederik (10), op vakantie met zijn moeder en broer op Texel, beleeft mee hoe de vrouw van een bevriend echtpaar een doodgeboren baby krijgt. Het thema van het boek is de moeite van de vrouw en haar omgeving om dit te verwerken. Frederik vervult hierin een bijzondere rol. Het verhaal speelt in een milieu waarin gezond voedsel, natuurliefde en de aandacht voor gevoelsmatige relaties belangrijk wordt gevonden. De ontroering, die het boek wekt, heeft zeker te maken met de kundige wijze van vertellen. Ze wordt echter ook veroorzaakt doordat er een gesloten, op zichzelf gericht milieu wordt geschetst, waarin zulk een mooi wederkerig invoelingsvermogen mogelijk is, maar dat in een breder gepresenteerde realiteit ongeloofwaardig zou zijn. In dit opzicht is het boek sentimenteel. Somber is het verhaal niet. Er zijn, ondanks alles, talrijke vrolijke vakantiegebeurtenissen. Ook wordt het verdriet positief verwerkt. Het boek is driemaal bekroond. Pocket met een aantrekkelijke kleurige omslagillu…Lees verder

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft 3 volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, b.v. over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia