Boek
Nederlands

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

David Mitchell (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
Titel
De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet
Auteur
David Mitchell 1969-
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The thousand autumns of Jacob de Zoet
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Ailantus, 2010
621 p.
ISBN
9789089530097 (paperback)

Besprekingen

Kameleoneske literatuurIn 2007 werd de Britse auteur David Mitchell door Time magazine verkozen als een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Hij werd geselecteerd als de grondlegger van de eenentwintigste-eeuwse roman, met als summum het sublieme Wolkenatlas, waarin de grenzen van tijd, plaats, personage en stijl overstegen werden. Mitchell zelf is veel bescheidener over zijn prestaties. Met beide voeten op de grond timmert hij verder aan een sterk vervlochten oeuvre waarbinnen elk boek een hoofdstuk vormt.

Zo ook zijn nieuwste roman The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (vert. De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet), waarbinnen Mitchell alle registers van de histo­rische roman opentrekt. Het boek speelt zich af in de Japanse havenstad Nagasaki eind achttiende, begin negentiende eeuw. Op dat moment was het Japan van het Tokugawa-shogunaat, waarin het christendom na de bekeringsdrang van de Portugezen streng verbode…Lees verder
Jacob de Zoet is een Zeeuwse ambtenaar die in 1799 door de VOC naar Japan wordt gestuurd om te onderzoeken hoe corrupt de handelspost aldaar is. In het verre oosten komt Jacob terecht op Deshima, het kleine eilandje dat de Japanse bevelhebbers hebben gereserveerd voor de Nederlandse handelaars. Het bonte gezelschap mensen die door Jacob moeten worden gecontroleerd, vormt al een ouderwetse slangenkuil van roddel, intrige, diefstal en chantage, maar de zaak verergert nog voor Jacob wanneer hij verliefd wordt op een "verboden" Japanse vrouw, en bovendien blijken ook Engelse oorlogsschepen geïnteresseerd in de mogelijkheden die de handel met Japan biedt. De Engelse schrijver David Mitchell (bekend van zijn eerdere romans "number9dream" en "Black Swan Green") heeft zelf jarenlang in Japan gewoond en was dus de geschikte man om deze kleurrijke episode om te zetten in een vuistdikke, veelgelaagde en zowel qua dialogen als qua verhalende stijl buitengewoon goed geslaagde roman met ook nog een…Lees verder

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet van David Mitchell

Van de 17de tot de 19de eeuw verliep alle contact tussen Japan en Europa uitsluitend via Dejima, een door Nederland uitgebate handelspost op een kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki. De Engelse schrijver David Mitchell, vooral bekend van het in 2013 verfilmde Wolkenatlas, nam dit gegeven als basis voor zijn historische roman De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet. Hij schildert een kleurrijk portret van de kleine en corrupte gemeenschap op het eiland en van de kennismaking van een jonge domineeszoon, Jacob, met de strikt gereguleerde, feodale Japanse samenleving. Het is een veellagig boek, met aandacht voor geschiedenis, wetenschap, taal en spiritualiteit. Mitchell verliest zijn lezer niet uit het oog. Met hier en daar een knipoogje naar Umberto Eco verweeft hij ook humoristische en spanningselementen doorheen het verhaal. En natuurlijk mocht ook een liefdesgeschiedenis niet ontbreken!

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek