Boek
Nederlands

Als je een prille zwangerschap verliest

Ook verschenen als Omgaan met een miskraam

Bernard Spitz (auteur), Manu Keirse (auteur), Annemie Vandermeulen (auteur)
+1
Als je een prille zwangerschap verliest
×
Als je een prille zwangerschap verliest Als je een prille zwangerschap verliest

Als je een prille zwangerschap verliest

Ook verschenen als Omgaan met een miskraam

Informatie over de medische en psychologische aspecten van een miskraam, aangevuld met ervaringsverhalen.
Onderwerp
Miskramen
Titel
Als je een prille zwangerschap verliest
Ook verschenen als
Omgaan met een miskraam
Auteur
Bernard Spitz Manu Keirse Annemie Vandermeulen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
159 p.
ISBN
9789020988413 (paperback)

Besprekingen

Bijna één op vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. Heel vaak wordt de impact van zo’n miskraam onderschat door buitenstaanders. Er is relatief weinig aandacht voor de oorzaken en ook niet voor de gevolgen. Het geeft voor de ouders die met het verlies kampen, veel verwarring en twijfel. Zij moeten een verlies verwerken, maar hoe kan je rouwen om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien opnieuw fout loopt?
In dromen en gedachten was de baby al een stukje werkelijkheid, maar voor de omgeving bestond het kind nauwelijks. Het ging om leven dat de ouders wilden invullen, om hun kind waar ze naar uitkeken, om verwachtingen die niet werden vervuld. Het is van deze verwachtingen dat afscheid moet genomen worden. Het onbegrip waar ouders vaak op stuiten, maakt dat hun verdriet in eenzaamheid wordt ervaren.
Als je een prille zwangerschap verliest is het resultaat van een gedachtewisseling tuss…Lees verder
In deze uitgave beantwoorden een vrouwenarts, klinisch psycholoog en sociaal verpleegkundige uiteenlopende vragen in verband met het verlies van een ongeboren kind. De bedoeling is om de nodige steun, inzicht en herkenning te bieden aan ouders die het zelf hebben meegemaakt. Na een voorwoord en een algemene schets van de medische en psychologische aspecten van een miskraam, wordt dieper ingegaan op de normale zwangerschap en wat er fout kan lopen. Vervolgens bespreken de auteurs hoe men het verlies van een prille zwangerschap vaststelt en behandelt. Een vijfde hoofdstuk bevat getuigenissen van ouders. Verder gaat de aandacht naar het rouwproces, het aanhoudende verlangen naar een kind, het belang van herkenning, erkenning en ondersteuning, en hulpverlenende organisaties en instanties in België en Nederland. Achteraan volgen een verklarende woordenlijst en een bibliografie. Een deskundig en empathisch boek, dat een helder beeld geeft van de medische en psychologische aspecten van een m…Lees verder

Suggesties